flag hu Nemzetközi

Megfelelő szellőztetés a Roto ablakaival

Egészséges levegő a Roto tetőablakokkal

A benti hőmérséklet nem számít, az egészségünk érdekében a szellőztetés a napi rutinunk szerves része kéne, hogy legyen. Célja a beltéri klíma javítása és az optimális páratartalom megteremtése és a friss oxigéndús levegő beengedése. De mi a helyes módja a szellőztetésnek?

Ha nem szellőztet, károsíthaja egészségét

A szellőztetés hiányának egyik legismertebb mellékhatása a penész. A nedvesség és a meleg levegő kombinációjaként könnyen kialakulhat, és nemcsak az épületet károsítja, hanem az egészségünkre is negatív hatással van. Többek között ezért is fontos a rendszeres szellőztetés, különösen nedves helyiségekben, például a fürdőszobában, a konyhában vagy a hálószobában, ahol az éjszaka során a légzésünk által képződő pára felhalmozódik.

Nyissa ki az ablakait a jobb beltéri klíma érdekében

A különböző évszakoktól függően célszerű lehet eltérő szellőztetési módszert alkalmazni. Télen egy - egy rövidebb szellőztetés naponta akár ötször, öt-tíz perc hosszáig, teljesen nyitott tetőablakok mellett elég lehet. Ezzel szemben a nyár folyamán érdemesebb  hosszú ideig nyitva tartani az ablakokat kora reggel vagy késő este, és közvetlenül utána bezárni. A kereszthuzat ilyenkor is jó megoldás. Illetve, ha a hőmérséklet és az időjárás is engedi akár egész éjszakaára nyitva is hagyhatjuk azokat. 

Általánosságban elmondható, hogy évszaktól függetlenül naponta többször érdemes legalább 5- 10 perces kereszthuzatot tartani, ilyenkor a bent lévő párás levegő a kintről érkező száraz levegőre cserélődik és a lakótér klímája pozitívan változik. Főzés illetve zuhanyzás alatt az ajtókat célszerű becsukni majd utána javasolt ismét kereszthuzatot tartani.

A folyamatos résszellőztetés a hideg évszakokban kerülendő. A résszellőztetés a fűtési időszakban energiaveszteséget okoz, hiszen a folyamatosan beáramló hideg levegő a falakat, szerkezeteket is lehűti.

A páralecsapódás egy jelzés: ideje szellőztetni! 

luftzirkulation

Friss levegő a Roto-val

Hőhídmentes, jól szigetelt szerkezet esetében is kicsapódhat a pára, amennyiben a belső levegő páratartalma az ideálisnál jóval magasabb. Levonható a következtetés, hogy a páralecsapódás ellen legkönnyebben és leghatékonyabban az ablak körüli megfelelő szigetelés és környezet kialakításával (felületi hőmérséklet emelése) és a páratartalom tudatos csökkentésével (életmód, megfelelő szellőztetés, hőmérsékleti viszonyok) tudunk tenni.

A Roto elektromos tetőablakok, mint a Roto Tronic-ok (WDT R4, WDT R6, RotoQ) és a Designo i8 automatikusan, a felhasználótól függetlenül ütemezhetők és páratartalom érzékelővel felszerelhetők, ami érzékeli, ha ideje szellőztetni és elvégzi helyettünk ezt a feladatot.

Egészséges levegő egy gombnyomásra.

Egészséges élet a Sentinel-Haus minősítésével

Egészséges tetőablak

A lakótér kialakítása során rendkvül fontos, hogy olyan termékeket építsünk be, melyek nem tartalmaznak káros anyagokat. A Roto tetőtéri ablakokat a legszigorúbb szempontok alapján vizsgálta meg a Sentinel Haus Intézet és a kiemelkedő gyártási technológiának köszönhetően megfeleltek ezeknek a követelményeknek.

Tudjon meg többet keyboard_arrow_right
autorenew