flag hu Nemzetközi

Megfelelő szellőztetés a Roto ablakaival

Egészséges levegő a Roto tetőablakokkal

Az optimális benti hőmérséklet az egészségünk és a komfortérzetünk szempontjából is fontos tényező, de csak emiatt nem érdemes hanyagolni a megfelelő szellőztetést. A friss levegő beeresztését érdemes beépíteni a napi rutinunkba is, hiszen az ideális élettérhez nélkülözhetetlen az friss, oxigéndús légkör. Persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy létezik-e helyes szellőztetési mód?

Ha nem szellőztet, árthat az egészségének

A szellőztetés során a szobákba jutó friss levegőnek mélyebb gyakorlati funkciója is van. A ritkán szellőztetett, áporodott, elhasznált levegőjű helyiségekben ugyanis előszeretettel telepednek meg a különféle penészgombák. A nedvesség és a meleg levegő kombinációja kifejezetten kedvez a penész kialakulásának, mely ugyanakkor nem csupán az épületet károsítja, de az egészségre is bizonyítottan kedvezőtlen hatással van. A leggyakoribb esetek a különböző légúti gondok és megbetegedések, de a lehetséges egészségügyi problémák sora még hosszan sorolható lenne. Többek között ezért is fontos a rendszeres szellőztetés, különösen nedves helyiségekben, például a fürdőszobában, a konyhában vagy a hálószobában, ahol a légzésünk által képződő pára az éjszaka során könnyen felhalmozódhat.

Nyisson ablakot a jobb minőségű levegőre

Talán kevesen tudják, de az optimális szellőztetési módszer évszakonként eltérő lehet. A különböző évszakoktól függően célszerű lehet eltérő szellőztetési módszert alkalmazni. A téli időszakban gyakoribb, pár perces szellőztetések javasoltak. Ekkor érdemes szélesre tárni az ablakokat és a kinti hideg ellenére hagyni, hogy a szobák légtere felfrissüljön. A folyamatos résszellőztetés a hideg évszakokban kerülendő. A résszellőztetés a fűtési időszakban energiaveszteséget okoz, hiszen a folyamatosan beáramló hideg levegő a falakat, szerkezeteket is lehűti.

A nyári időszak már más taktikát követel meg. A hőség hónapjaiban napközben érdemes inkább zárva tartani az ablakokat, ezzel védekezve a meleg ellen, azonban egy reggeli és késő esti hosszabb szellőztetéssel könnyedén felfrissítheti a szoba állott levegőjét. A kereszthuzat ebben az időszakban még jobb megoldásnak bizonyulhat. Ha a hőmérséklet és az időjárás lehetővé teszi, akár egy egész éjszakán át is érdemes lehet átfújatni a lakótér levegőjét a kinti friss, üde légtömeggel. 

Az azonban évszakoktól függetlenül is elmondható, hogy a napi akár többszöri, 5 – 10 perces szellőztetés alapvető fontosságú a levegő minőségének tekintetében. Ezáltal a benti, párás levegő egyszerűen és gazdaságosan cserélhető fel a kinti, szárazabb, frissebb levegővel, amely élettanilag is kedvezőbb.

Az ablakokon megjelenő páralecsapódás kiváló jelzés: ideje szellőztetni! 

luftzirkulation

Friss levegő a Rotoval

A pára hőhídmentes, jól szigetelt szerkezet esetében is kicsapódhat, amennyiben a belső levegő páratartalma az ideálisnál jelentősen magasabb. Ebből aztán könnyen levonható a következtetés, hogy a páralecsapódás elleni legegyszerűbb és leghatékonyabban megoldás az ablak körüli megfelelő szigetelés és környezet kialakítása (felületi hőmérséklet emelése), illetve a páratartalom tudatos csökkentése (életmód, megfelelő szellőztetés, hőmérsékleti viszonyok).

Az olyan Roto elektromos tetőablakok, mint a Roto Tronic-ok (WDT R4WDT R6RotoQ) és a Designo i8  nyitása automatikusan, a felhasználótól függetlenül ütemezhető. Ezek a modellek emellett páratartalom érzékelővel is felszerelhetők, ami érzékeli, ha ideje szellőztetni és elvégzi helyettünk ezt a feladatot. E funkcióknak köszönhetően tehát lényegében az ablak napi rutinjába képes beépülni a szellőztetés. Egészséges levegő egy gombnyomásra.

 

Egészséges élet a Sentinel-Haus minősítésével

Egészséges tetőablak

A káros anyagokat minden helyzetben érdemes kerülni, ez alól pedig az építkezés, felújítás sem képez kivételt. A lakótér kialakítása során is kiemelten fontos, hogy káros anyagoktól mentes termékeket építsünk be. A Roto tetőtéri ablakai a kiemelkedő gyártási technológiának köszönhetően a Sentinel Haus Intézet legszigorúbb szempontok mentén kialakított vizsgálati követelményeinek is megfeleltek, ezzel is tanúsítva az általunk képviselt minőséget.

Tudjon meg többet keyboard_arrow_right
autorenew