flag hu Nemzetközi
brandschutz-feuerloescher

Biztonságban a tető alatt

A tűzvédelmi előírások

A tűzvédelmi rendeleteknek kiemelt szerepe van az építési projektek tervezésében és végrehajtásában. A lehető legjobb védelmet kell biztosítani az épület lakói számára egy esetleg tűz esetén, ezért alapvető fontosságúak a megelőző intézkedések, amikben a Roto speciális tetőablak-megoldásai fontos szerepet töltenek be.

Jelenleg nincs egy egységes európai irányelv a tűzvédelemről. Ehelyett országonként, sőt előfordul, hogy megyénként is eltérő tűzvédelmi előírásokat alkalmaznak és ezeket szigorúan be is tartatják. A rendeletek többségükben az állami építőipari rendeletekben vannak rögzítve, melyek Magyarországon a katasztrófavédelem hatókörébe tartóznak.

Tippünk: Azt javasoljuk, hogy minden esetben beszéljen az épületfelügyeleti hatósággal és a katasztrófavédelemmel azokról a követelményekről, amelyeknek meg kell felelnie az adott projekt kapcsán.

Tartsa szabadon a menekülési útvonalakat

A különböző törvényi előírásokban azonban jellemzően egy közös pont mégis van, méghozzá az, hogy általában egynél több menekülési és mentési útvonal biztosítása szükséges. De hogyan lehet menekülni a tűz elől, ha a nappali a tetőtérben van és a lépcsők már égnek? Ilyenkor kerül a képbe a második menekülési útvonal.

Az egyik lehetőség a tetőkibúvó. Például a Roto Felnyíló menekülőablak (WSA R8) esetén a Roto egy olyan biztonsági kijáratot kínál, amely kiváló alternatíva egy második menekülési útvonalra. 

A WSA felnyíló menekülőablak a kétfunkciós ablak technológián alapszik. Kiegészítésként ellátták 2 db gázrugóval, amelyek lehetővé teszik a tetőkibúvó villámgyors nyitását. Az ablakszárny teljesen kifelé fordul, és így veszély esetén biztosítja a menekülést a tetőn. Az ablak kilincse a tetőkibúvó alján található és egy kézzel is könnyedén nyitható.

Biztonságban füst esetén is

Az EN 12101-2 előírás alapvetően megváltoztatta a füstelvezetéssel kapcsolatos követelményeket.

A Roto WRA R58 típusú füstelvezető ablaka minden szempontból megfelel a szigorú követelményeknek. Az ablakszárny nem középen, hanem alul csatlakozik a tokhoz, a nyitásról egy speciális elektromos láncos motor gondoskodik. Az ablak teljes terjedelmében kinyílik, így maximális kürtőhatás érhető el és speciális üvegezéssel, vagyis belül ragasztott biztonsági üveggel rendelkezik.

A füstelvezető ablakokhoz minden szükséges komponens rendelkezésre áll: optikai füstérzékelő, betörhető üveggel rendelkező fali kapcsolók és vezérlő központok.

Tippünk: Biztonsági okok miatt javasolt, hogy a rendszer telepítését és karbantartását minden esetben szakember végezze.

autorenew