flag hu Nemzetközi

Tetőablakok fa kivitelben

Épitőipari trendek

A fa építőanyagként való alkalmazása évezredes múltra tekint vissza, hiszen az egyik legősibb tartják számon ezen a területen is. Egy magas szilárdságú, könnyen alakítható, remek hőszigetelő, tartós és nem utolsósorban esztétikus alapanyag, mely számos olyan előnnyel rendelkezik, ami a szakemberek és vásárlók számára egyaránt nélkülözhetetlen. A fentiek tükrében nem csoda, hogy a nyílászárók, ablakok és a tetőablakok esetén is gyakran kerül alkalmazásra a fa, így természetesen a Roto tetőablakok az alap megoldásokon kívül fa kivitelben is elérhetők.

Inspirációk faablakokhoz

Modern fa ablakok

A faablakok sokak számára jelentenek vonzó opciót, hiszen időtálló, klasszikus, esztétikus és a műszaki paraméterek szempontjából is kiváló megoldást jelentenek. Az idők változásával, a technológiai fejlődéssel persze új, modernebb megoldások is megjelentek az építőiparban, ám ettől függetlenül a fa ma is ugyanúgy fellelhető alapanyag ebben a szektorban. Napjaink fa ablakai minden szempontból megfelelnek a modern kor kívánalmainak, ráadásul a fenntarthatósággal és az ökológiával kapcsolatos társadalmi és politikai törekvések az építőipari szereplők figyelmét továbbra is a faanyagok irányába terelik.

Egy környezettudatos és energiatakarékos megoldás

A fa ablakok előnyeit hosszan sorolhatjuk, természetes mivolta és globális hozzáférhetősége okán azonban ezek közül az egyik legfontosabb a fenntarthatóság és a kedvező ökológiai lábnyom. A fa természetből az üzemekbe való eljuttatása, feldolgozása és felhasználása a többi alapanyaghoz képest kevés energiát igényel, így napjaink zöld törekvéseinek is megfelel az alkalmazása. Emellett pedig gyakorlati előnyei között említhetjük tartósságát és esztétikusságát, illetve kiváló szigetelőképességét, mely tetőtéri és hagyományos ablakok esetén is pótolhatatlan kvalitás.

Fenntartható lakókörnyezet az Alpok szélén

Egy anya játszik gyermekével a hálószoba padlóján, a háttérben 3 fa tetőablak, szinte zárt redőnyökkel.

Egészséges lakókörnyezet faablakokkal

A fa látványa a legtöbb ember számára megnyugtató. Egyrészt az anyag természetessége és ismert megjelenése miatt, másrészt azért, mert a faablakok valójában önmagukban szabályozzák a szoba klímáját. Megakadályozzák, hogy a sarkokban a nedvesség megrekedjen, így a penészgombák is nehezebben alakulnak ki.

Ezek a tulajdonságok teszik ideálissá a fát olyan épületekhez, amelyekben a fenntarthatóság és a környezettudatosság központi szerepet játszanak. A fa kiváló hőszigetelő, nem hiába tehát, hogy a legtöbb passzívház és alacsony energiájú épület nagy része faépítésű. A fa rendkívül ellenálló, ha helyesen használják és gondozzák. Ezért az évszázados favázas házak még ma is számos városközpontot ékesítenek. Manapság a természetes ellenségeket, például gombákat és rovarokat, amelyek régen veszélyeztették a faépítést, hatékonyan elkerülhetjük a fejlett szárítás és a megfelelő felületkezelés révén. 

A Roto tetőablakok kizárólag kemény északi fenyőből előállított tömör bútorfából készülnek, ezért minőségük kiemelkedő és hosszútávon biztos védelmet nyújtanak bármely tetőtér számára. 
 

Egy anya játszik gyermekével a hálószoba padlóján, a háttérben 3 fa tetőablak, szinte zárt redőnyökkel.
A tetőtér átalakítása két tetőablak beépítéséval a több napfényért.

Sokoldalúsága számos lehetőséget kínál

A fa nagy szakítószilárdsággal és nyomószilárdsággal jellemezhető, ugyanakkor kis súlya és egyszerű megmunkálása révén kiemelkedően jó alapanyagnak számít. Évtizedek óta bevált alapanyag az előregyártott építkezéseknél is, mivel idő- és költséghatékony megoldást kínál. Könnyű súlyának köszönhetően a fa ideális a tetőtér utólagos átalakításához. Optikailag harmonikusan beleolvad a legtöbbször fából készült tetőszerkezetekbe - így a régi tetőgerendák csodálatosan előtérbe hozhatók.

A tetőtér átalakítása két tetőablak beépítéséval a több napfényért.
Két félig nyitott Designo R8 tetőablak kívülről fotózva

A fa felhasználása a tetőtérben

A múltban a tetőtereket a nyomasztó légkör, a kisméretű ablakok és az alacsony életminőség jellemezte. Manapság a modern tetőtereket a kellemes beltéri hőmérséklet és magas komfort írja le a legjobban. A kiváló minőségű és nagyméretű tetőablakok garantálják a napfényes belső tereket és a megfelelő szellőztetési lehetőségeket.

Két félig nyitott Designo R8 tetőablak kívülről fotózva

Prémium minőség fa kivitelben

A fa tetőtéri ablaknak természtesen ugyanazoknak a minőségi előírásoknak kell eleget tenniük, mint műanyag testvéreiknek. Premium 3-rétegű üvegezéssel a faablakok számára a passzívház előírások sem jelentenek akadályt. A különböző nyitásmódok, üvegezések, széles méret és alapanyag választék között is szabadon kombinálhatunk. Minden Roto faablak 3-rétegben véglegesen felületkezelt. A felületkezeléshez felhasznált minden anyag formaldehid mentes, környezetbarát és UV álló. 

Designo R8 félig nyitott, fából készült, felnyíló ablak

Design R8

Felnyíló tetőablak

A felnyíló tetőablakok tökéletesen zavartalan kilátást biztosítnak. Az alsó kilincsnek köszönhetően az összes funkció egyszerűen elérhető: nyitás, résszellőztetés vagy tisztító állás egyetlen mozdulattal.

Tudjon meg többetkeyboard_arrow_right
Designo R6 félig kinyitott billenőablak fából

Designo R6

Középen billenő tetőablak

A közepen billenő R6 tetőablak alsó kilinccses nyitásmóddal és 3-rétegű, kripton gázzal töltött üvegezéssel rendelkezik, ami a passzívház követelményeknek is eleget tesz.

Tudjon meg többetkeyboard_arrow_right
Félig nyitott RotoQ billenőablak

RotoQ

Középen billenő tetőablak

Letisztult kialakítás, ergonómikus felső kilincs, kiváló minőségű és robosztus kivitelezés és magas szintű energiahatékonyság, ami akár a passzívház követelményeknek is eleget tesz.

Tudjon meg többetkeyboard_arrow_right
autorenew