flag hu Nemzetközi
Közeli kép: egy toll, ami rajzol

Építkezés átgondoltan

Roto tippek a sikeres megvalósításhoz

Megszületett a döntés a tetőtér kiépítéséről, átalakításáról vagy a felújításról, de azt még nem tudja hogyan fogjon hozzá? A Roto szakértelmével és prémium minőségű tetőablakaival megbízható társ lesz már a tervezés pillanatától. 

Legyen szó új építésről vagy ablakcseréről: sok részletet kell átgondolni és számos döntést kell meghozni már a munkálatok előtt is. Meg kell határozni a költségtervet, figyelembe kell venni a hangszigeteléssel és az energiahatékonysággal kapcsolatos előírásokat és nem szabad megfeledkezni saját igényeinkről sem. Annak érdekében, hogy ezek a döntéseket minél könnyebb legyen meghozni, összeállítottunk pár hasznos tippet, amik a segítségére lehetnek, ha tetőtér átalakításán töri a fejét.

Teendők a tetőtér beépítését megelőzően

Összegyűjtöttünk néhány lépést és fontos teendőt, amit az építkezés, illetve az átalakítás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a munkálatok során elkerülhesse a kellemetlen meglepetéseket. 

 • Engedélyek
  A tetőtér beépítése természetesen engedélyköteles. Ahhoz, hogy megkapjuk az építési engedélyt tervdokumentációra lesz szükségünk, amelyet csak megfelelő jogosultsággal rendelkező tervező készíthet el. Ezt a dokumentációt 4 példányban kell majd az engedélykérelemhez csatolni és tartalmaznia kell az épület meglévő állapotot rögzítő és a tervezett beépítésről készült rajzokat is, valamint a műszaki leírást és az építésihulladék-tervlapot továbbá az energetikai tervet. Ezen felül szükség lesz egy a tervezői jogosultságot igazoló dokumentumra és a tervezői nyilatkozatra. A tervező ebben a nyilatkozatban igazolja azt, hogy a tervek megfelelnek a hatályos jogszabályoknak. Mindezek mellé be kell adnunk a tulajdoni lapot és a hozzá tartozó helyszínrajzot is. Ezeknek a dokumentumoknak egyike sem lehet 60 napnál régebbi.
 • Szerkezeti követelmények
  Ellenőrizni kell azt is, hogy teljesülnek-e a tetőablakokkal szemben támasztott energetikai és szerkezeti elvárások. Például mi van a tűzvédelemmel, a szerkezet és a tetőtér hőszigetelésével, azon belül is az előírt minimum hőátbocsátási értékkel? Nem feledkezhetünk meg a megfelelő szél- és vízzárásról valamint a páravédelemről sem. A Roto tetőablakai és gyári csatlakozói között ezekre az elvárásokra is megtalálja a megfelelő megoldásokat.
 • Finanszírozás
  Az átalakítás előtt érdemes egy előzetes kalkulációt végezni és meggyőződni arról, hogy az építkezéshez szükséges összeg a rendelkezésünkre áll, vagy annak biztosításával nem lesz gond. Továbbá praktikus lehet a kiszámolt költségeinken felül egy további összeg elkülönítése is, ami jól jöhet az előre nem látott kiadások esetén. Ellenőrizze azt is, hogy van-e olyan aktuális állami támogatás, ami új építéshez vagy felújításhoz nyújt segítséget.
 • Egészséges lakókörnyezet
  Ha felújításról van szó akkor érdemes ellenőrízni a meglévő tető állapotát és leelenőrizni, hogy a korábban felhasznált anyagok nem ártalmasak-e egészségükre. A rossz minőségű, káros anyagokat tartalmazó levegő fejfájást és allergiát okozhat, ezért rendkívül fontos, hogy a lakótér kialakítása során olyan termékeket válasszunk, melyek minimális mértékben, vagy egyáltalán nem tartalmaznak ilyen anyagokat. A Roto tetőtéri ablakokat a legszigorúbb szempontoknak megfelelően, a Sentinel Haus intézet irányelvei alapján gyártjuk, így tökéltes alternatívák bármely otthon számára.
 • Tapasztalt beépítő
  Válasszon olyan beépítőt, vagy tetőfedőt aki tapasztalt a választott termékek beépítésben. Ehhez ellenőrizheti a különböző gyártói oldalakon elérhető ajánlott szakemberek listáját, így nem csalódhat választásában. 

A Roto tetőablakokkal és kiegésztőkkel tetőteréből egészséges és kellemes otthont varázsolhat.

autorenew