flag hu Nemzetközi
more-light-4a

Ablakcsere szakszerűen

Hőhidak nélkül.

Sokéves tapasztalat bizonyítja, hogy a tetőtéri ablakon főleg télen képződött  párának, a sarkok nedvesedésének döntően a hiányzó vagy sérült hőszigetelés az oka.

A régi, cserére érett ablakoknál a belső káva megbontása után láthatjuk, hogy az akkori technológia és tudás miatt az oldalsó hőszigetelés minimális, vagy teljesen hiányzik. Ennek következtében a tetőablak kávája az ideálisnál jóval hidegebb és a pára lecsapódik.

Ablakcsere esetén 3 szempontot mindenképpen figyelembe kell venni:
 

   1. hőátbocsátási érték

A 20/2014 (III.7.) BM rendelet értelmében a tetőtéri ablak Uw értéke maximum 1,25 lehet, vagyis csak ennél alacsonyabb értékkel rendelkező ablakot érdemes választani.
 

   2. ablak hőhídmentessége

Önmagában a 3 rétegű üvegezés nem oldja meg a problémát, hiszen az ablakot oldalról is meg kell védeni a hideg ellen.

Minden esetben olyan ablakot válasszunk, ami védett a tok lehűlése ellen, vagyis rendelkezik oldalsó hőszigeteléssel is. A Roto esetében a körbefutó Hőszigetelő Csomag gyárilag elő van szerelve, így a helyszíni szerelési hiba kizárt. További előnye, hogy  külső hővédő roló felszerelése esetén nem kell kivágni a felső hőszigetelést.
 

   3. káva szigetelése

Kávafelújítás nélküli tetőablak csere esetén a problémát csak félig oldottuk meg. Az ablakunk ugyan korszerű lesz, de ugyanezt kell tennünk a kávával is, ellenkező esetben a lehűlés és párásodás továbbra is jelentkezni fog.

Az ablakcsere elengedhetetlen tartozéka a káva visszabontása és felújítása. Át kell nézni a káva kialakítását (régebben az alsó és felső kávát az ablakra merőlegesen alakították ki, ami akadályozza a levegő áramlását), pótolni kell a hiányzó hőszigetelést és amennyiben lehetséges a belső párazárást is. Ezen felül érdemes a sérült, károsodott gipszkartont, lambériát is újjal pótolni. 
 

Szakszerű ablakcsere = ablak csere + káva felújítása

autorenew